Blog 5 tips voor een goed relatiegesprek

5 Tips voor een goed relatiegesprek

5 Tips voor een goed relatiegeprek.

Een goed voornemen is wellicht om een relatiegesprek in de agenda van 2019 op te nemen. Een liefdesverhouding tegen het licht houden zorgt voor meer begrip en ruimte. Een relatie is een verhaal van jou en de ander. Je oefent met vriendelijke aandacht bij alles wat je in en buiten jezelf aantreft. Van moment tot moment.

Het doel van een relatiegesprek is om tijd en aandacht aan elkaar te besteden. Een relatiegesprek bevordert de openheid om de belevingswereld van elkaar beter te leren kennen en te waarderen. Er ontstaat meer begrip voor elkaar. Daar is een beetje moed en aandacht voor nodig.

Graag geef ik je een aantal tips voor een relatiegesprek.

Creëer een aangename sfeer en reserveer minimaal 1,5 uur op een rustig moment in de week.

Partner A heeft spreektijd en doorloopt de stappen, terwijl partner B aandachtig luistert (en niet reageert). Daarbij houden jullie zoveel mogelijk oogcontact.

  1. Kijk terug naar de afgelopen week en deel waar je met plezier aan terugdenkt en ook dankbaar voor bent. Het is belangrijk om het waardevolle en positieve te verwoorden en te delen!
  2. Bespreek je verlangen van uit het hier en nu en voor de komende week vanuit de ik-vorm; het is jouw verhaal en jouw verlangen.
  3. Gebruik daarbij waarden als vreugde, verbondenheid, vrijheid en vertrouwen. De mix van ingrediënten voor een Glorieuze Relatie.
  4. Of gebruik werkwoorden als vragen, krijgen, geven, en spelen.
  5. Vertel je verhaal zo spontaan mogelijk en vertrouw op wat in je opkomt.

Nadat je deze stappen doorlopen hebt, bouw je een stilte-moment van 2 minuten in en voel wat dit verhaal met je doet.

Vervolgens mag partner B mag zijn verhaal doen, terwijl partner A aandachtig luistert en observeert.Neem vervolgens 4 minuten tijd om tegenover elkaar te zitten en oogcontact te maken. Zie ook het filmpje op de website van Glorieuze Relaties. Partner A spreekt zijn of haar verzoek uit.Partner B spreekt zijn of haar verzoek uit.

Bedank elkaar.