Blog voor een vreugdevol jaar, een vreugdevolle dag en een vreugdevol mens zijn

Soms gebeurt er iets en dan laat ik dat invloed hebben op mijn humeur. Het gedrag van de ander kan ik dan echt even niet begrijpen. Herken je dat? Wat mij daarbij geholpen heeft is de volgende quote:

Laat het gedrag van de ander er zijn. Elk gedrag heeft een positieve intentie; ik weet alleen nog niet wat die intentie is. Mijn gevoel van innerlijke vreugde blijf ik omarmen, wat er ook gebeurt.

Mijn innerlijke vreugde, mijn innerlijk welzijn is een intern gevoel en dat laat ik niet zo makkelijk meer beïnvloeden door het gedrag van de ander. Ik wil betrokken zijn, empathie tonen en luisteren naar de ander. De impact van het gedrag van de ander op mijn humeur, is een keuze die ik steeds zelf maak. Ook ik heb een beeld van mezelf gemaakt wat ik verdedig en bescherm.

Een plan dat niet doorgaat, of commentaar op mijn werkwijze, maakt mij niet vrolijk. Het voelt als een kras of een deuk en tegelijk treden er verdedigingsmechanismen in werking met als gevolg stress. Ik maak me zorgen hoe het dan wel moet. Hoe het dan binnen de tijd gaat lukken. En ja, ik heb echt een probleem. Kun jij je minder-prettige kanten accepteren? Of ga je mopperen op je omgeving? En als je dan niet oppast, projecteer je dan je minder leuke kanten van jezelf op je partner?

Stel je voor dat ik dan humor in kan zetten. Dan is mijn leven lichter en ervaar ik minder stress. De kunst is het om de humor er van in te zien en mijn probleem binnenste-buiten te keren.

Ja, lachen met je grootste probleem is een aanpak die blijkt te werken. Je gaat jezelf aanvaarden met al je onvolkomenheden. Er komt vitaliteit, creativiteit en plezier in je leven. Lachen is gezond, ook talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben dit inmiddels aangetoond. Lachen ruimt stresshormonen op, maakt gelukshormonen aan en geeft je een goed gevoel. Het is de kunst om los te laten, en in contact te komen met je spontaniteit, onbezorgdheid en speelsheid. Om vreugde te ervaren en je innerlijke vrijheid te herwinnen.

En wat betekent dit voor je relaties?

Stel je voor om levendig, ongecompliceerd en vreugdevol samen te zijn. Elkaar ontmoeten in openheid, zonder overtuigingen, voorbehoud en reserves? Elke dag een nieuw begin. Elke dag als nieuw zijn? De ander begroeten en verwelkomen als een geliefde? En gewoon veel vragen te stellen, te zingen onder de douche, te dagdromen, nieuwe dingen te leren, kussengevecht houden (mijn favoriet), verhalen te vertellen, er elke dag een feestje van maken (mijn levensmotto) en dingen te doen die je nog nooit gedaan hebt.  Vooral van het leven genieten, hier en nu.

Hoe doe je dat?

Gewoon door te doen en jezelf te accepteren zoals je bent, compleet met alles er op en eraan. Met liefde en aandacht, alles tegemoet treden wat op je pad komt. Doen wat je doen moet vanuit een innerlijke weten. Bestaat deze maakbaarheid? En hoe vind je het juiste evenwicht met al die rollen die je dient te combineren?

Naarmate je meer bewust bent, ga je duidelijker zien wat je waarneemt, ervaart, denkt of voelt, niet is wie je bent. Je bent veel meer dan dat. De zwaarte, de ernst en de problemen verliezen dan ook hun kracht. Aanvaarding van hoe je gevoelens nu zijn. Of aanvaarding van hoe een situatie nu is. Aanvaarden hoe je relatie nu is. Dit biedt ruimte en inzicht, en een ander perspectief. Dit is ook stap 1 in de Realtiescan van Glorieuze Relaties. Alles mag er zijn wat zich hier en nu aandient.

Zo voorkom je dat je in een slachtofferrol terecht komt, jezelf veroordeelt en manipuleert. Je voelt je wellicht gekwetst en tekortgeschoten. En soms word je zelfs eisend naar anderen. Stel je voor dat je geen oordelen uitspreekt over anderen en over jezelf. Dan aanvaard je wat er is. Je kun je met nieuwe ogen kijken en lachen. Een innerlijke reis, warmte ervaren en een innerlijk thuis gevoel. Stilte en aanvaarding maken ruimte voor een nieuwe beleving en meer vreugde.

Vreugde draagt bij aan je ontplooiing.
Vreugde is sterk en krachtig.
Vreugde is intens, vreugde is opwindend.
Vreugde is verbondenheid met anderen en is een primaire emotie.
Vreugde is lachen vanuit onze onderbuik en huilen van vreugde kan ook.
Vreugde is hereniging met mensen.
Vreugde en knuffelen verlagen de hartslag.
Vreugde is de geboorte van een kind.
De vreugde is een glimlach van een ander.
Vreugde en verdriet zijn innig verweven.
Spelen brengt vreugde.
Vreugde helpt om onze talenten te ontwikkelen.
Lachen is vreugde communiceren
Sport, spel, zingen, muziek en vooral dansen gaan vaak gepaard met vreugde.
Vreugde is een win-win situatie.

Kan Vreugde, een positieve emotie, een geneesmiddel tegen lijden zijn?
Vreugde is binnenste-buiten gekeerd verdriet en het is mogelijk.

Een uitnodiging om met je relatiepijn en verdriet aan te kloppen bij Glorieuze Relaties om vanuit verbinding, samen, je verdriet binnenste buiten te keren.

Je bent van harte welkom!